Cat costa promovarea unui site pe Google
Intrebarea aceasta ii macina pe toti cei care doresc sa inceapa sa isi promoveze site-ul pe Google. Am o veste extraordinar de buna pentru tine, mai mult ca o zicala: „Succesul unei afaceri, depinde si de o excesiva promovare, nu doar de calitatea produsului/serviciului.”
Iti voi prezenta in lista urmatoare, cu subpuncte, cateva metode prin care iti poti promova site-ul pe Google
[A] Promovarea unui site prin Google Ads:
• costul poate fi de la 5 lei/zi, la cateva sute de lei (in functie de domeniul de activitate)
• rezultatele pot sa apara imediat, in prima ora dupa ce promovarea a fost pornita
• promovarea aceasta poate fi sub control 100%, asta inseamna ca o poti porni si opri cand doresti
• pentru a promova un site pe Google, este necesar sa ai o firma, pentru a putea fi inregistrat in sistemul Google
• promovarea unui site prin Google Ads, poate fi coordonata si de catre specialisti Google, telefonic, gratuit
• pentru o eficienta maxima a unui cont de promovare, in primele 2 saptamani, ai nevoie de asistenta unui specialist care sa iti seteze campaniile la un nivel avansat, pentru ca tu sa te bucuri apoi de rezultate
• cand setezi o campanie de promovare a unui site prin Google Ads, sa fii foarte atent la LOCATIILE setate in campanii, pentru aria de promovare
• tot referitor la locatii, intr-o campanie de Google Ads, daca ai importat locatiile Google Maps, sa fii foarte antent la extensii, cand le adaugi, sa nu le pui gresit
• fii atent la corectitudinea textului din anunturi. exemplu: daca vinzi servicii de avocatura, nu vei prezenta incredere, daca textul anuntului tau, arata asa: „Avokat Veronica Matei, te scapa de dusmani”. trateaza totul cu seriozitate (cat se poate😄)
• apropo de seriozitate, joaca-te cu campaniile si cu textele, daca domeniul de activitate iti permite. de exemplu, eu la firmele mele, folosesc si texte amuzante, la nivelul: „Da ce-ai facut boss, ai ramas in pana?” „Vrei sa ajungi in Romania, din Anglia? Te teleportam noi”
• sa fii foarte atent la viteza de incarcare a site-ului. daca firma de gazduire este gratis, schimb-o neaparat!
• daca nu ai certiticat de securitate, cauta o gazduire cu un astfel de serviciu, neaparat!
• pagina de destinatie (landing page-ul) pentru anunturi, trebuie sa fie una usor de parcurs, care sa se incarce rapid si care sa nu contina 1000 de poze. mai simplu este mai bine
Si lista poate continua la nesfarsit, dar poti citi mai multe lucruri aici: sfaturi optimizare campanii promovare Google Ads.
[B] Promovarea unui site pe Google, prin optimizare SEO
Sincer va spun, din experienta mea cu firmele mele dragi, optimizarea SEO este buna, este in regula. Dar tot promovarea platita face toti banii. Sunt extrem de multi oameni care ma vor contrazice, dar nu ma poate contrazice nimeni de faptul ca la tractari auto de exemplu, SEO ar fi mai bun. Sau la servicii funerare, SEO ar aduce maximul de potential.
Promovarea platita prin Google Ads, este cheia. Cine are buget de promovare mai mare si cine este prezent NON-STOP in primele cautari pe Google si cine are si un cont de social media bine pus la punct, are cel mai mult de castigat! Fiindca in acest moment, clientii sunt mult mai educati si mai atenti la detalii, atunci cand fac o alegere / o achizitie.
Eu de exemplu in acest moment, cand ma suna o firma sa-mi spuna anumite lucruri, deja fac verificare in secunda doi, dupa: numar de telefon, termene.ro, social media. Dureaza 3 minute sa ma feresc de eventuale tepe sau neplaceri de viitor.
Sunt si situatii cand nu gasesti absolut nimic, dar macar vezi cu cine stai de vorba, afli o cifra de afaceri a firmei respective si poti depista oamenii care au „figuri pe burta goala” cum se spune la noi la romani. Sunt persoane care fac impresii foarte frumoase, dar care au rate si la blugii de pe ei si la adidasii din picioare. Si in acel caz, nu te poti baza pe cineva sa faci business in adevaratul sens al cuvantului. Scopul nostru ca si oameni de afaceri, este sa facem bani. Nu sa pierdem timpul cu discutii sau cu tot felul de texte „gentlemeni”. Nu, noi suntem oameni grabiti, atenti la oportunitati si obositi de munca. Cine este la nivelul lui Ion Tiriac, da. Este relaxat, are un mic yacht, o mica vila. Dar pana facem primul miliard de euro, mai avem de trabajo.
In concluzie, promovarea unui site pe Google prin SEO, este bine sa fie. Dar nu trebuie sa devina (cel putin la inceput) scopul suprem. Scriu aici si tine bine minte: principala modalitate a zilelor noastre (noiembrie 2019) prin care sa atragi clienti noi catre afacerea si catre site-ul tau, o reprezinta Google Ads.
Sunt orase si domenii de activitate, la care functioneaza mai bine Facebook sau ziarele online. Insa ponderea cea mai mare, o are Google. Vorbesc din experienta a peste 70 de firme cu care am colaborat pana in acest moment. Publicitatea in general, se bazeaza pe „abureala” si „vrajeala”. Ai grija sa nu cazi in capcanele unui maestru al cuvintelor!
[C] Cat costa promovarea unui site de restaurant, pe Google
In domeniul HORECA, situatia este foarte interesanta. Te poti promova nisat, sau te poti promova la modul general. Sa luam exemplul unui restaurant din sectorul 3, care vinde mancare chinezeasca si japoneza. Acest restaurant de exemplu, se poate promova in felul urmator:
- local: restaurant sector 3, mancare chinezeasca sector 3
- zonal: mancare chinezeasca bucuresti, supe chinezesti bucuresti
Strategia de promovare pe Google, trebuie facuta in asa fel incat, costul promovarii sa fie eficientizat la maxim. In acelasi timp, se poate merge in paralel cu campanii de promovare prin Facebook Ads, fiindca in domeniul restaurantelor, este foarte importanta imaginea si senzatia de pofta, pe care o poate crea produsul din meniu. Daca ma intrebi cat costa promovarea unui site de restaurant, pe Google, iti voi raspunde urmatorul lucru: iti recomand minim 20 de lei/zi, insa, depinde de zona si de orasul in care locuiest, este cel mai probabil sa ai nevoie de un buget de 100 de lei/zi, ca sa creezi un impact mult mai consistent.
In cazul in care locatia ta este potrivita si pentru: petreceri de familie, nunti, botezuri, ai toate sansele ca facand promovare prin intermediul Google sa castigi clienti si bani mai multi.
[D] Cat costa promovarea unui site de vanzari, pe Google
Depinde foarte mult ce produse vinzi. Daca revenim la exemplul HORECA, in care spui ca vinzi bucatarii profesionale si accesorii pentru hoteluri, restaurante, baruri, atunci un buget de 100 de lei/zi, este primul lucru care imi vine in minte. Asta la o discutie „la rece” pentru cei care isi fac un calcul aproximativ.
Dar daca vinzi de exemplu rochii de dama, exista sanse foarte mari ca 2500 de lei/zi (in plin sezon) sa nu iti ajunga (daca ai capacitate de productie mare).
O sa vedeti ca in timp, agentiile de promovare online vor castiga din ce in ce mai mult respect, fiindca de noi, de cei care ne ocupam cu astfel de servicii, va depinde bunul mers al afacerilor de pretutindeni. O spun fara modestie, fiindca multi antreprenori sunt deja cu varsta de peste 40 de ani si fiindca clientul potential s-a mutat mai mult in online si prefera o seara in fata televizorului ca sa se uite la Netflix, decat o plimbare in aer liber, ai toate sansele sa vinzi mai multe clatite daca postezi poze in fiecare zi pe facebook, decat daca faci un banner mare in fata magazinului.
[E] Cat costa promovarea unui site de pensiune, pe Google
Daca esti intr-o zona frumoasa si ai maxim 10 camere, un buget de 30 de lei/zi, poate fi suficient daca este optimizata la maxim campania de promovare. Apropo de acest subiect, am scris un articol aici despre aceasta tema. Ai posibilitati multiple de a face promovare, principal in acest moment fiind sistemul Booking. Contra unui comision destul de consistent, platforma de rezervari Booking iti aduce clienti.
Am clienti de exemplu, care mi-au spus in felul urmator: decat sa platesc comision 30% la booking, prefer sa investesc 40% in promovarea mea proprie si sa incasez absolut tot, fara a sta cu grija unor facturi neplatite.
Dar si aici, romanii sunt inventivi si au gasit variante de a scapa de plata comisioanelor si a cheltuielilor de promovare prin platformele de rezervari de cazare.
[F] Cat costa promovarea pe google, a unui site ce apartine unui salon de infrumusetare
Povestea se complica in acest caz, daca oferi servicii diferite: tuns femei, tuns barbati, extensii par, extensii gene, manichiura gel, pedichiura, vopsit par femei, coafuri pentru evenimente.
In functie de cat de mare este locatia ta, estimez un buget la 300 de lei/zi (in Bucuresti), pentru promovare (ca sa ai clienti in permanenta). Dar este posibil sa fie nevoie de mult mai mult. Intr-un oras mic, as recomanda 50-80 de lei/google si 50 de lei in promovarea Facebook. Fiindca ne intereseaza foarte mult sa aducem clienti noi.
Dar, atentie! Trebuie sa retii faptul ca aceste sume pe care eu le enumar aici, sunt aproximative. Si cu 10 lei poti castiga clienti, insa exemplul este simplu: cu 10 lei pe zi, sa presupunem ca poti atrage o audienta de 25.000 de persoane/luna. Daca ai o postare frumoasa si daca atragi like-uri si comentarii. Imagineaza-ti la cate persoane ar putea ajunge postarea ta, daca ai investi 50 de lei sau 100 de lei/zi.
Am spus si o sa ma repet mereu: „succesul unei afaceri depinde si de o excesiva promovare online”.